Acupunctuur

 
Acupunctuur vindt zijn oorsprong in de Traditional Chinese Medicine (TCM) en heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend in de geschiedenis. Dit is immers een behandelmethode die al ruim 3000 jaar wordt gebruikt. Door acupunctuur kunnen klachten worden verlicht en de balans in het lichaam hersteld worden. Maar ook kan het ontstaan van klachten hiermee voorkomen worden.

Acupunctuur richt zich op de energiehuishouding van het lichaam en stimuleert de energie waar een tekort is of tempert de energie waar een overschot is. Hierdoor komt u letterlijk meer in balans, waardoor het zelfhelend vermogen aangesproken kan worden. Er lopen vele energiebanen, meridianen, door het lichaam. Als er een verstoring is in een energiebaan, dan kan dit klachten of ziektes veroorzaken. Dit kan ontstaan door erfelijke aanleg,  invloeden van buitenaf zoals wind, kou, hitte en virussen, of door de eigen leefomstandigheden zoals emotionele gebeurtenissen, stress en trauma's.

Toepassing van acupunctuur
Acupunctuur kan in principe worden ingezet om alle lichamelijke en geestelijke klachten te behandelen. Daarnaast is acupunctuur een uiterst effectief middel om preventief in te zetten, nog voordat er een echte klacht is. Vaak is namelijk de uiteindelijke klacht slechts een symptoom van een ander probleem. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verstoorde energiebalans van de longen. Een aantal type lichamelijke klachten waarbij acupunctuur effectief is zijn aandoeningen aan de luchtwegen, maag, darmen, urinewegen, geslachtsorganen, hart en vaten, het zenuwstelsel, huidaandoeningen, hoofd en hals en het bewegingsapparaat. Maar ook is het effectief bij tal van problemen bij kinderen zoals bedplassen, buikpijn, astma of bijvoorbeeld eczeem.
Acupunctuur is ook bekend als middel om hooikoorts, slaapstoornissen en depressies te behandelen, maar ook geschikt om sportblessures te verhelpen.

De diagnose
Allereerst wordt er besproken wat de reeds bekende klachten en problemen zijn. Vervolgens wordt er gekeken naar uw eet-, drink- en leefgewoonten, uw slaappatroon, energieniveau en ontlasting en eventueel ook naar uw menstruatiecyclus, erfelijke achtergronden en de leefomstandigheden. Hierdoor hebben wij al een uitgebreid beeld, maar om u daadwerkelijk te kunnen behandelen wordt er een diagnose gesteld. De diagnose wordt gesteld door polsdiagnose (het meten van uw energie op verschillende niveaus) en het bekijken van de tong (de tong weerspiegelt de toestand van de organen), maar ook door te kijken naar uiterlijke kenmerken zoals uw uitstraling, teint, huid, haar, nagels, de kleur van het oogwit en de kleur van uw lippen. Na het stellen van de diagnose kan gestart worden met de behandeling.
Tijdens het eerste consult zal een uitgebreide diagnose worden gesteld. Tijdens de vervolgconsulten zal een verkorte diagnose gesteld worden om te kijken of er verbeteringen te zien zijn en om te bepalen waar de behandeling zich op moet richten.

De behandeling
Na de diagnose wordt samen met u een plan van aanpak geformuleerd en wordt er gekeken of en in hoeverre u hier zelf ook een bijdrage aan kunt leveren. Bijvoorbeeld door een aanpassing in uw leefomgeving, eetpatroon of bewegingspatroon.
Voor de daadwerkelijke behandeling worden de dunne acupunctuurnaalden op bepaalde punten van de meridianen geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld op de voeten, benen, rug of handen zijn, maar ook op het hoofd of de buik. De naalden moeten ongeveer 20 tot 30 minuten blijven zitten. Gedurende deze 20-30 minuten kunt u zich ontspannen met rustgevende muziek op de achtergrond. Tijdens de behandeling kan een zwaar gevoel optreden of kunt u tintelingen of energiestromingen ervaren. Dit is volkomen normaal en zelfs een teken dat de behandeling aanslaat.
Acupunctuur bij HealthQi


Acupunctuur bij HealthQi