Shiatsu-therapie

 
Shiatsu is een vorm van drukpuntmassage en vindt zijn oorsprong in Japan. Doordat er geen gebruik van naalden wordt gemaakt is dit een zeer goed alternatief voor acupunctuur. Shiatsu-therapie wordt met name ingezet om fysieke klachten te verlichten, maar ook ter ontspanning. Bij HealthQi wordt Namikoshi-shiatsu toegepast, wat meer gericht is op de Westerse anatomische theorie (anatomie is de leer van de bouw van het menselijk lichaam) en pathologische theorie (ziekteleer). Er is ook nog Zen-shiatsu, wat meer gebaseerd is op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).  

Net als bij acupunctuur richt de behandeling zich op de energiebanen in het lichaam, de meridianen. Er lopen veel van deze meridianen door het lichaam. Als er een verstoring is in een energiebaan, dan kan dit klachten of ziektes veroorzaken. Dit kan ontstaan door erfelijke aanleg, invloeden van buitenaf zoals wind, kou, hitte en virussen, of door de eigen leefomstandigheden zoals emotionele gebeurtenissen, stress en trauma's.

Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten op de meridiaan aangebracht. Bij shiatsu-therapie worden de complete meridianen behandeld en zo gestimuleerd.

Toepassing van shiatsu-therapie
Shiatsu-therapie wordt ingezet om tal van met name lichamelijke klachten te behandelen. Een aantal voorbeelden van lichamelijke klachten die behandeld kunnen worden met shiatsu-therapie zijn hoofdpijn, migraine, nek- of rugproblemen, menstruatieproblemen, problemen met de maag en/of darmen, astma en sportblessures.

De diagnose
Allereerst wordt er besproken wat de reeds bekende klachten en problemen zijn. Vervolgens wordt er gekeken naar uw eet-, drink- en leefgewoonten, uw slaappatroon, energieniveau en ontlasting en eventueel ook naar uw menstruatiecyclus, erfelijke achtergronden en de leefomstandigheden. Daarnaast wordt er gekeken naar uiterlijke kenmerken zoals uw uitstraling, teint, huid, haar, nagels, de kleur van het oogwit en de kleur van uw lippen. Hierna wordt tijdens de eerste behandeling een complete lichaamsbehandeling gegeven om te kijken waar zich problemen voordoen om hier een gerichte behandeling voor te starten. Na het stellen van de diagnose kan gestart worden met de behandeling.

De behandeling
De behandeling bestaat veelal uit een complete lichaamsmassage, waarbij druk wordt uitgeoefend op de verschillende drukpunten op een meridiaan. De massage wordt gegeven met de duimen en handen zonder het gebruik van massageolie. Hierdoor is er geen probleem met allergische reacties voor bepaalde producten of ingrediënten.  
 
Shiatsu-therapie bij HealthQi